Mi írtuk vagy híres(ebb) ember?
TOTÓ-hoz lapozz

1.

 Rám néztél
és pillanat alatt belém költöztél.
Jelen voltál nappalaimban
éjjelente Veled álmodtam.

2.

Még nem tudom, mi vagy nekem,
áldás vagy büntetés.
De elfogadlak, mint erem
e lázas lüktetést.

3.

Nem vagyok nagy verselő,
De ez a házi feladat 
Nézzünk szembe ezzel a lövéssel.
Egyet ide egyet oda és kész a vers?? 

4.

Ha a nevedet mondom, fázik a szám
Koppan a földön a szó
Tekinteted még így sem téved rám
Nem vagyok hallható

5.

Hát elkapott ma kiscicám az ellenőr a metrón,
Nem volt érvényes matricám, kívánom bár ha lett vón’!
Leszállított az alagút most én előttem ásít
S eljutnom több mint bonyolult a kívánt állomásig

6.

Midőn a Francia Hadsereg Bikini szigetén atomkísérleteit folytatta addig én Borneón 1 kókuszpálma tetején a hiperbolikus szinusztétel bizonyításán gondolkodtam.


  1. Beérkezett versekről/szövegekről beszélgetés, milyen volt írni, ki hogyan viszonyul jelenleg az íráshoz, írásához

R:

Szerelem:

 Rám néztél

és pillanat alatt belém költöztél.

Jelen voltál nappalaimban

éjjelente Veled álmodtam.

Kerestelek folyton tekintetemmel

Ha viszonoztad a pillantásom

Hirtelen megállt az idő

s más nem számított.

Akkor úgy éreztem Neked is sokat jelentek

De kiderült,hogy tévedtem.

Sajnos van ilyen.

Vágy:

Csókolj rám vöröslő bélyeget

és vesszünk el egymásban

amíg lehet.

Vonzalom:

Kék szemed

Bele feledkeztem

Olyan,mint a végtelen

Jóképű vagy,ha mondanám tán el sem hinnéd.

Ó,miket tennék veled,ha lehetne!

Jobb is,ha nem tudod

Inkább maradjon titok!

A szemed

Kéken végtelen,

Végtelenül kék

Annyira, de annyira szép!    

        

É:

Nem vagyok nagy verselő,

De ez a házi feladat 

Nézzünk szembe ezzel a lövéssel.

Egyet ide egyet oda és kész a vers?? 

Vicces vagy Éva ez ennél többet ér.

Legyen dödölle?

Vagy tévedés??

Ugye máris húzod a csíkot hogy megtedd amit ígértél.

Így ért véget vers író karrierem. De búcsúzóul fogadd el tőlem ezt a kis történetet, Melyet igyekeztem versben szedni. Legyen jó éjszakád. Álmodj ezzel a verssel akkor biztosan álmosan ébredsz. 

Tudd ma jól aludtál. Ezt megígértem. 

A:

Midőn a Francia Hadsereg Bikini szigetén atomkísérleteit folytatta Addig én Borneón 1 kókuszpálma tetején a hiperbolikus szinusztétel bizonyításán gondolkodtam. Töretem a fejem, törtem a fejem, s a fejemmel 1kókuszdiókókuszdiót összetörtem mérgemben, mert nem tudtam megoldani a bizonyítást. Addig törtem a diót amíg kifolyt belőle a nedű és ekkor hirtelen megláttam a kikötőben a Bounty nevű hajót horgonyozni. Volt a közelben 1 kakaóülltetvényt és már készen is volt a csokoládé. Bevontam vele a kókuszt és készen volt 2 bounti szelet.Az egyiket befaltam a másikat pedig, jó Kalmárként eladtam 1 helyi lakosnak 200 euróért. Eszembe jutott hirtelen h korábban láttam Lázadás (csírája a forradalomnak )a Bountyn c. remek filmet. Mély álomba merültem a Queen White Queen andalító zenéjére (https://www.youtube.com/watch?v=Nx_SVPiXnWM)

kezemben 1 világos vezérrel. Hirtelen felébredtem és 1 sötét paraszt volt Rémálommá vált a királynő. Elszavaltam Ady Dózsa György unokája c. versét. Idézem 1 részét „Népért síró bús bocskoros nemes…..Rabló váraitokból merre fut hitvány hadatok, ha majd nagy csörömpöléssel betörjük a kaput” Jah, bocsi(2 dolcsi) ez Petőfi a Dicsőséges nagyurak c. verse  Nah, nem baj lényeg hogy már kicsírázott a forradalom    s h forr a dalom

Nem nem a forralt borom forr, hanem a dalom forr. Forr a dalom(3 szó 2 szóköz) Forradalom , (végre megeredt és szárba szökkent). Megfürödtem a tenger vizében és 1 óra alatt elolvastam Marxtól a Kommunista Kiáltványt, Engelstől az Anti Dühringet és Lenin Összes műveit. A kötőszavakon kívül ugyan semmit sem értettem (erre nagyon büszke vagyok). 1 dolog biztos: egyikben sincs egy szemernyi matematika sem, leszámítva hogy …Világ proletárjai egyesül (ebben még kaja is van yeah) jetek. Ennyit Marx hozzá nem

értéséről.

Végre FORRADALOM

Miután megfürödtem  és megszáradt a vállig érő hajam, hajóra szálltam és kigondoltam egy forradalmi újítást a Szicíliai védelem Najdorf változatában: az 5. lépésben sötéttel nem a szokásos a6ot lépek, hanem g6ot és utána szárnyra fejlesztem a sötét mezőkön mozgó futómat. Mire idáig jutottam az ötletemmel és kidolgoztam minden lehetséges változatot India partjaihoz értünk és kikötöttünk Madrasban. Itt éppen rendeztek egy kieséses nyílt versenyt, lecsengettem az 50 rupiás nevezési díjat és beneveztem a versenyre. Az egész versenyen jól játszottam és egyre nőtt az önbizalmam. A döntőt a „Madrasi tigris”nek nevezett  IGM Vishvanathan Ananddal (volt világbajnok, rangos nemzetközi többszörös győztese) játszottam és szerencsére megjátszhattam a varit.(puding próbája az evés) Vishy gyorsan húzott és amíg én gondolkodtam kiment a büfébe sétálgatott a teremben. A szomszéd szobában Lékó Péter, Vishy volt szekundánsa interneten követte a játszmánkat és a népes nézőseregnek elemezte a játszmát kivetítőn.  Kezdtem időzavarba kerülni már csak 50 másodpercem maradt amikor Vishy felállt, sportszerűen kezet nyújtott és feladta a játszmát. Ott állt leforrázva és némán bámult maga elé Hallottam hogy a szomszéd szobából hatalmas taps és ováció tört elő. Nagyon büszke voltam. Lékó Péter kijött a szobából megveregette a vállamat és megkérdezte a nevemet, majd azt mondta hogy bár Anand szekundánsa volt és végig neki drukkolt mégis örül hogy a földije győzött.

A mérkőzést követő sajtótájékoztatón a fotósok mellett észre vettem egy elegáns 40 év körüli uriembert. Odajött hozzám és azt mondta hogy a Liverpool Echoes ujságírója és szeretne interjút készíteni velem. Ekkor vettem észre hogy ő Steven Gerrard az Liverpool FC korábbi BL győztes csapatkapitánya aki rengeteg góllal vette ki a részét a csapat sikereiből. Meghívott 1 Jagerre, megkínált 1 Fecske szivarkával és elkezdtünk dumálni. A sakkszakmai kérdéseken gyorsan túlestünk mert éreztem hogy nem igazán érdeklődik a sakk iránt és csak a neve miatt küldte ki az Echoes. Inkább én kérdeztem őt hogy kb. 53x láttam a PooL fantasztikus győzelmét 2005 májusában a BL döntőben az isztambuli Atatürk stadionban az AC Milan ellen.A Pool így állt fel : Dudek Huppya Carragher Traore Hamman Gerrard Riese Smicer Baros Diuf A Milanban is világsztárok játszottak Dida Maldini Stam Gattuso Kaka Sevchenko Crespo Gerrard vette át a szó elmondta hogy amikor 0-3as állásnál vonultak be a félidei szünetre mindenki maga alatt volt. Ő maga is lehorgasztott fejjel ült az öltözőben és arra gondolt hogy ő már soha nem lesz BL győztes. Benitez az edző lelkesítő beszédet mondott és ezzel felszította harci kedvünket. Visszavettem a szót: A 2. félidőt a Milan kezdett jobban de hamar átvettétek az irányítást és a 63. percben Riese beadása után 12 méterre a kaputól hatalmas gólt fejeltél. Rohantál a labdáért és közben karlengetéssel kérted nagyobb bíztatásra a Liverpool szurkolóit. Felrobbant a stadion és jött Smicer gólja a jobbösszekötő helyéről majd Xabi Alonso 11es gólja és egál lett az eredmény . A hosszabbításban nagyon nyomott a Milan, de a kapus Dudeknek és Carraghernek köszönhetően 2×15 perc hosszabbítás után is maradt a döntetlen. Jöttek a 11esek és abban a Liverpool győzött. Azt mondtam neki h gondolom h az volt életed egyik legboldogabb pillanata amikor csapatkapitányként felemelted a BL kupát azon az isztambuli éjszakán. Bólintott és felinvitált a jahtjára. A billiárd szobában megtanított biliárdozni, de kikötötte h én megtanítom őt a sakk alapjaira, mert a 12 éves fia állandóan legyőzi őt. Ezzel telt az utunk hazafelé Európába. Kikötöttünk Triesztben és aielbúcsúztunk egymástól, ő ment tovább Glasgowba mert most ott edzősködik a Rangersnél; én pedig vonatoztam haza, mert már vártak rám a családom, a gyerekeim unokáim, Virgil cicu és rohannom kellett a Matéria klubbházba a barátmhoz.

Az utazás véget ért tartott a Matériától a Matériáig

KVÍZ

  1. Melyik helyiségben volt tyúkanyó Petőfi Anyám tyúkja c. versében?
    a, Konyhábanb,
    b, Pitvarban
    c, Kamrában
    d, Szobában

2. Melyik Jókai regény szereplője Ali Csorbadzsi?

a, Egy magyar nábob
b, Szegény gazdagok
c, A kőszívű ember fiai
d, Az arany ember

3. Milyen bűn elkövetésével vádolják Joseph K.-t Franz Kafka a Per c. regényében?

a, Gondolatbűn
b, Nem derül ki
c, Sikkasztás
d, Istenkáromlás

4. Melyik szín a legszebb Kosztolányi Dezső Mostan színes tintákról álmodom c. verse szerint?

a, Sárga
b, Fekete
c, Piros
d, zöld

5. Melyik mű főszereplője nem képes láthatatlanná válni?

a, Nibelung-ének
b, J.K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
c, J.R.R. Tolkien: A gyűrűk ura
d, Gárdonyi: A láthatatlan ember

Házi feladat: Keress neveket ebben a szövegben, hányat találtál?

Tegnap is tavaszias, enyhe szellő fújt. A más napokon rádiót hallgató gyerekek piros kabátban dideregve, de vígan talpaltak a barna réten. Hátul a cica is feküdt a hasán, dorombolt.

Krimi folytatása a következő mondatokkal:

Megéheztem, a hűtőgépben pakolgattam jobbról balra és balról jobbra a dolgokat, amikor megláttam egy papírzacskót, amit nem én tettem oda.

Harmadik napja minden este megjelenik az ablakomban egy cica, ma be is engedem

Ahogy kiléptem a lakásom ajtaján, megláttam egy fotót kint magamról, amit biztos hogy nem én tettem oda. Megfordítottam és a következő felirat állt rajta: