1.-2.
A mai napon tartotta a Led Zeppelin( Led Zeppelin) első londoni koncertjét. Mikor?


Hány albumot jelentettek meg?


1561968651 9

3.-4.
A feltalálók napja a mai. Mióta?

Hedy Lamarr, magyar származású színésznő, feltaláló születésnapjának tiszteletére, aki az ugró kódos adó-vevő rendszert kitalálta, amit torpedók irányítására használtak. Később ez a találmány lett az alapja a bluetooth és wifi hálózatok és több modern kommunikációs rendszer működésének.

Hedy Lamarr: From a diva to an inventor | Kaspersky official blog


 Szomszédjával, George Antheil avantgárd zongorista-zeneszerzővel egy hatékonyabb torpedó rádió-távvezérlésére szolgáló eszközt javasoltak. A dolog érdekessége, hogy a találmány véletlenszerűen keletkezett: George Antheilhez egészségügyi tanácsért fordult Lamarr 1940-ben, aki a női endokrinológia szakértője is volt, és csak később került szóba közöttük a torpedók irányítási problémája. A torpedók rádióvezérlését már az első világháború végén is használták, de ezeket könnyű volt eltéríteni a frekvencia zavarásával. Ez ellen azt találták ki, hogy a frekvenciát gyorsan váltogassák az adónál és a vevőnél egyidejűleg, lyukszalag segítségével. Ehhez Antheil főműve (Ballet Mécanique) adta az ötletet, amelyben több gépzongora is szerepel. Mivel a zongorán 88 billentyű van, a torpedóvezérlő találmány leírásában is 88 frekvenciát használtak. Ennyi frekvencia egyidejű zavarasához már túl sok energiára lett volna szükség abban az időben, az egyes frekvenciák pedig kiszámíthatatlanok voltak, mivel azok az egyedi lyukszalagok szerint változtak folyamatosan.

A találmányt felajánlották a haditengerészetnek, de az eljárást csak 1957-ben, a szabadalmi oltalom lejárta után két évvel vette elő a Sylvania Electronic Systems Division cég, és 1962-ben, a Kuba elleni tengeri blokád idején alkalmazták először az abban részt vevő hajókon.

Az egyidejű frekvenciaváltást (frequency-hopping) napjainkban a mobiltelefon-rendszereknél, illetve bluetooth-kapcsolatoknál alkalmazzák. A haditengerészet csak 1985-ben tette hozzáférhetővé a civil alkalmazások számára. (Wiki)

Hány éves volt Hedy Lamar mikor kidolgozta a találmányt?


156199716527-28

5.-6.
Mikor történt meg az első 5 percnél hosszabb repülőgépes repülés
?
Ekkor hány hónap telt el az első repülés óta?

156116165éve11

7.-8.
Mikor szentelték fel a budapesti Szent István-templomot, a későbbi Bazilikát?

A bazilika megépítésére az 1838-as nagy árvíz szolgáltatott indokot. A mai Szent István tér közepe egy kis, természetes kiemelkedést képezett a sík pesti területen, amelyen több száz lakos talált menedéket a víz sodrása elől, amíg csónakokkal kimentették őket. Az árvíz túlélői fogadalmi adományokkal támogatták, hogy csodálatosnak vélt megmenekülésük helyszínén templom épüljön. 1845-ben végül Hild József kapott megbízást a tervek elkészítésére. Hild 1867-ben bekövetkezett haláláig vezette a munkálatokat, s csak ezt követően derült ki, hogy az építőanyag minőségében és a kivitelezésben is voltak hibák: 1868. január 22-én a már felfalazott kupola – a féloldalas terhelés és a pillérek egyenlőtlen süllyedése miatt, valamint az adományból származó eltérő minőségű kőanyag és a hosszú idejű szabadban állás miatt 1868 elején egy vihar ledöntötte és beomlott. Ezwk után Ybl Miklóst kérték fel, aki neoreneszánsz stílusban dolgozta át a terveket és 1891-es haláláig ellátta a művezetői feladatokat. Az elkészült templomot XXXX. november 9-én szentelték fel, a zárókő elhelyezésére pedig 1906. december 8-án került sor.

Szent István Bazilika » KirándulásTippekMilyen magas a Bazilika?

1561905651 96

9-10
Budapesten is bevezették az új forgalmi rendet, a jobb oldali közlekedést. Mikor, hány éve?

Rómában bal oldali közlekedés volt. Ennek pontos oka nem ismert, de feltehetően arra vezethető vissza, hogy az ókorban a lakók rendszeresen magukkal hordták fegyverüket, elsősorban kardjukat. Mivel az emberek nagy többsége jobbkezes, ezért biztonságosabbnak érezte, ha egy ismeretlennel szemben a bal oldalon halad, így a rosszindulattal felé közeledőre gyorsabban ránthatta kardját.

Jelenleg Magyarországon bal oldali irányú közlekedés van érvényben Déli pályaudvar–Kelenföld, Keleti pályaudvar–Rákos vasútállomás között (Kőbánya felsőtől a felső pályán) és a gödöllői hév vonalán.

Hány országban van még mindig balra tarts?

A kék országokban még mindig balra tarts van

15679651éve66

11-12
Garri Kaszparov, orosz sakkozó 22 évesen sakkvilágbajnok lett. Hány éve?

15635651éve

A két orosz nagymester, Anatolij Karpov és Garri Kaszparov versengése, politikai felhangokkal is kísért csatározása, öt világbajnoki döntője nagyban befolyásolta a sakktörténelmet. Szuperversenyeken, Világkupákon viaskodtak, négyszer vállvetve sakkolimpián aranyérmes szovjet válogatott tagjai voltak.
Kettőjük párharcában fantasztikus csatákat, emlékezetes ütközeteket láttunk, számos játszmájukat a sakkirodalom remekműveiként jegyzik. Az 1984/85-ös első csatájukat 48 játszma, öt és félhónapos küzdelem után, Karpov 5-3-as vezetésénél félbeszakították. Kaszparovot kilenc hónappal később 13-11-es győzelme után a sakkozás tizenharmadik világbajnokaként ünnepelték. 

Garry Kasparov - Wikipedia, the free encyclopedia | Garry kasparov, Chess,  Chess game
Az ifjú Kaszparov


Összesen hány világbajnoki partit játszottak?
2119144

13-14
A mai napon búcsúztunk Yves Montand olasz származású francia filmszínész, sanzonénekes és politikustól. Hány éve?
70 éves korában halt meg. Olasz munkáscsaládból származott. Az 1952-ben bemutatott “A félelem bére” című film tett világhírűvé. Újszerű sanzonéneklésével, a mélyen emberi előadásmódjával és a színpadon viselt barna nadrágjával és ingével vált ismertté. Ismert kommunista művészként vendégszerepelt Moszkvában, ahol megpróbált kiállni Nagy Imre érdekében. Az 1968-as csehszlovákiai bevonulást követően szakított a párttal, keményen bírálta a Francia Kommunista Párt Moszkvához hű vezetését. Legismertebb filmjei: “A vörös kör”, “Felszarvazták őfelségét”, “Ostromállapot”.

Yves Montand - Biography - IMDb

Hány kilométert kell megtenniük a filmben a veszélyes szállítmánnyal?

15629651éve500

15-16
Mikor avatta II. János Pál pápa boldoggá Apor Vilmost, a szovjet katonák által 1945-ben meggyilkolt püspököt?

1945. március 28-án (nagyszerdán) megkezdődött Győr ostroma. A várost a visszavonuló németek is lőtték, találatot kapott a székesegyház is. A püspök minden menekülőt befogadott, a Püspökvár pincéiben több száz ember talált menedéket. Utolsó szentmiséjét is itt mutatta be nagycsütörtökön. Március 30-án, miután a rezidenciájára menekült asszonyok kiadását megtagadta, egy szovjet katona dulakodás közben halálosan megsebesítette.

Apor Vilmos 1930 körül

Mikor született Apor Vilmos?

15623651éve1892

Leave a Reply