Elvileg minden platformon működő sakkrovattal készültünk játék szerető ismerőseinknek.
Csak “katt-koppintás” a játszma első lépésére és indul a “mozi”.

Első partinkban a fiatal, ekkor 18 éves Aljechin játszik a rutinos ekkor a világ egyik legerősebbnek tartott sakkozójával a lengyel Akiba Rubinsteinnel. Róla kötelező kicsit bővebben megemlékeznünk.

phpxey7fzKésőn 16 éves korában tanult meg sakkozni. Rabbinak szánták, de 1903-ban, miután a kijevi tornán ötödik lett, elhatározta, hogy félbehagyja tanulmányait, és minden idejét a sakknak szenteli.
1907 és 1912 között a világ egyik legerősebb sakkjátékosként tartották számon. 1907-ben a Karlovy Varyban rendezett sakktornát megnyerte, Szentpétervárott is első lett. 1912-ben sikert sikerre halmozott: öt egymást követő nagyversenyen is első lett. Egyesek szerint ez idő tájt Emanuel Laskernél is jobb volt.
Abban az időben, amikor az aktuális világbajnoknak lehetősége volt, hogy megválogassa kihívóit, Rubinsteinnek nem volt lehetősége, hogy játsszon Laskerrel, mert nem tudott elegendő pénzt szerezni, hogy eleget tegyen Lasker pénzügyi igényeinek. Az 1909-es szentpétervári tornán azonban Laskerrel került össze, és legyőzte. Gyűjtötte a pénzt hogy mérkőzhessen a világbajnokkal ezt 1914 októberére tervezték, ám a “Nagy Háború” kitörése miatt erre nem került sor.
A háború után még mindig erős sakkozó volt, ám eredményei elmaradtak a korábbiaktól. Ennek ellenére sok versenyt nyert ezután is. 1930-ban annak a lengyel csapatnak volt a vezetője, amely megnyerte a hamburgi sakkolimpiát. Az egy évvel későbbi olimpián második lett.

1932 után visszavonult a játéktól, miután a skizofrénia tünetei jelentek meg nála. Hátralévő 29 évét mentális egészségének szentelte családjával élve.
Máig a világ egyik legmeghatározóbb játékosaként tartják nyilván.(WIKI)

Leave a Reply