Sziasztok! 

Sótonyi Sándornak hívnak vendégként jártam nálatok és azt gondoltam elkalauzollak Benneteket a sudoku erdejébe. Szenvedélyem a sudoku, több játékot is komponáltam melyek merítenek az eredeti ötletből, de azokat meghaladva társasjátékokká nőtték ki magukat.
De kezdjük a rejtvény játékokkal. Megpróbálom a szép és érdekes részeket megmutatni a velem tartóknak.

A klasszikus rejtvényt ( itt ) egy filadelfiai úr, Howard Garns készítette a 70-es évek elején, Number Place néven. Japánban lett először nagyon kedvelt, és innen került vissza Európába. Innen a japán név: 数字は独身に限る, (szúdzsi va dokusin ni kagiru) “a számjegyek csak egyszer szerepelhetnek” . Beszédes név.

Garns-nak a 81 mezőt tartalmazó, négyzetekre felosztott táblájához kilenc dologra volt szüksége, kézenfekvő, hogy a pozitív számjegyeket választotta, hisz azok kilencen vannak. Mind a sorokban, mind az oszlopokban és a kertekben is (a 3×3-as blokkokat, egy óvónő után kertnek hívom) pontosan kilenc mező található. Egy mezőre csak egyetlen számjegyet írható, és csak egyszer szerepelhet minden szám adott oszlopban, sorban és kertben. 

De kezdjük túránkat egy kis kitérővel, hiszen Japánban, sok-sok gyönyörű változat született. Bonyolultabbak,egyszerűbbek. Az egyik ilyen a “Bináris” melynek neve rémisztő de szabálya talán még egyszerűbb mint az anyukájáé. Kezdésnek a legjobb.

Bináris

Itt csak két különböző jel szerepelhet, legyen egyik az X, a másik az O! Az egyszerűség kedvéért maradjunk a négyzet alakú tábláknál. A legkisebbekkel kezdjük, ezek a 6×6-osak. A szabályok egy kicsit mások, mint az eredeti sudokunál, három van belőlük:

  1. Fele X, fele O! Csak sorok és az oszlopok játszanak, ugyanannyi O, mint X kell szerepeljen soronként és oszloponként a kitöltött táblán.
  2. Nem lehet egymás mellett három azonos jel! Sem vízszintesen, sem függőlegesen!
  3. Nem szerepelhetnek azonos minták. Azaz nincs ugyanolyan két sor, sem ugyanolyan két oszlop. Ez hihetetlenül harmonizál az első kettő szabállyal!

Kezdjünk egy gyöngyszemmel:


A 2. és 1. szabály miatt egy sor és egy oszlop könnyen megfejthető!
Melyek ezek?

Fotózd le a megoldásod, küldd el!

Most egy nehéz:

Jó játékot!

Sótonyi Sándor

Várjuk a megfejtéseket, képeket! Azt is leírhatjátok, hogyan fejtettétek meg lépésről lépésre.

Leave a Reply