Sótonyi Sándor rovata

Még egy kicssit időzünk a bináris sudokuknál.

Először a nyolcszor nyolcasokat szerettem, mert sakktáblán is játszható volt, persze fel kellett használni a sakkfigurákon kívül a backgammon korongjait, sőt még egy-egy dobókockát is. Második nekifutásomkor a hatszor hatosokkal operáltam. Élőben játszottunk, közös feladat megoldás volt. Minden táblán két-két játékos ismerkedett a játékkal. Felváltva rakták korongjaikat, egyesével a megfelelő mezőkre, míg be nem telt a tábla. Majd ugyanezt a feladatot megoldottuk úgy, hogy felváltva rakták korongjaikat, de egynél többet is rakhattak, mikor befejezték lépésüket, azt mondták “-Tiéd a pálya!”. Ezt a módszert persze az, aki mindet le tudja egyből rakni, tönkre teszi. De én nagyon örülök, hiszen a nehezek ilyetén megoldása után kicseréljük a táblát 8×8-asra, majd még nagyobbra. A fanatikusak elkérik a kevés 14×14-es táblám egyikét….

Hogyan versenyezhetnek ketten egy bináris táblán, azt egy későbbi posztban részletesen, áttekinthetően leírom.

Emlékeztetőül a szabályok:

Bináris Sudoku

Az ábrában csak két különböző jel szerepelhet, az egyik X, a másik az O. Az egyszerűség kedvéért maradjunk a négyzet alakú tábláknál. A legkisebbekkel kezdjük, ezek a 6×6-osak.

  1. Fele X, fele O! Csak sorok és az oszlopok játszanak, ugyanannyi O, mint X kell szerepeljen soronként és oszloponként a kitöltött táblán.
  2. Nem lehet egymás mellett három azonos jel! Sem vízszintesen, sem függőlegesen!
  3. Nem szerepelhetnek azonos minták. Azaz nincs ugyanolyan két sor, sem ugyanolyan két oszlop. Ez hihetetlenül harmonizál az első kettő szabállyal!

Most nem kíméllek benneteteket, egy igazi szörnyeteg következik:

Fotózd le a megoldásod, küldd el!

Sótonyi Sándor

Várjuk a megfejtéseket, képeket!

Leave a Reply