Jövő heti feladat: Közeleg a Valentin nap! Írjatok egy történetet erről a napról! Nem muszáj szerelemnek lennie benne, de ha romantikus kedvetekben vagytok, akkor ne fogja vissza magát senki. Lehet első randi, lehet sokadik randi, lehet házassági évforduló, de ha kicsit borúsabb a kedv, akkor akár szét is szedhetitek ezt a párt vagy lehet egyedül is tölteni a valentin napot a főhősnek. Lehet a helyszín is bármi, otthon, buliban, repülőn, szabadtéren egy pikniken, határ a csillagos ég!
Hajrá!


kvíz
https://wmn.hu/wmn-play/54475-felismered-hat-szobol-a-kovetkezo-irodalmi-muveket-wmn-irodalmi-kviz

állatos népmese:
https://www.nepmese.hu/mesetar/mesek/a-roka-meg-a-sajt
Állatos sztorik tőletek:

Adonisz
Sziasztok, Adonisz vagyok. Vizsla kutya vagyok. Most kerültem új gazdához. 6 hetes vagyok. Azt hiszik olyan könnyű elszakadni a többi testvéremtől. Vegyétek tudomásul jó volt együtt. Most itt vagyok egy nagy lakásban és keresem a helyem. Azt hiszik ők választottak holott én választottam őket. Addig másztam hozzájuk amíg végre engem vettek ki az alomból. Most itt vagyok és alig birok menni a parkettán. Ez csúszik. Ráadásul ezek itt mindenki engem akar magának. Én az asszonyt választottam. Kedves hozzám. Nem tudom ki akart igazán engem. Jól vagyok mert itt  én leszek az Úr a házban. Én döntöm el kinek engedem, hogy simogasson. Úgy döntöttem itt mindenki kedves hozzám így mindenki simogathat. Éhes vagyok. Nekem többet kell ennem mert kicsi kutya vagyok még. Végre kaptam enni. Mondtam én az asszonnyal kell jóban lenni mert ő ad enni és inni is. Ez finom. Kaptam egy ágyat is, de én inkább a gazdi ágyában szeretnék  feküdni. Az kényelmesebb. De nem engednek oda fel. Rendben akkor fekszem ezen a kis ágyon amit kaptam. Egészen kényelmes. Most még nagy de nőni fogok. A lábaim szétcsúsznak ezen a parkettán. Meg kell tanulni járni ezen. Most egy jót ugattam. Ugye milyen hangosan tudok ugatni? Remélem értik  hogy most pihenni szeretnék. Pisiltem a szoba  középén. Ez nem tetszett nekik. Majd megtanulom hogy hol lehet pisilni. Megyünk sétálni. De jó. Valamit tettek a nyakamra. Ezt hívják nyakörvnek. Nem zavar. Bár eléggé furcsa. Megyünk de magas a lépcső.  Ezeken itt ugrálni kell. Majd megnövök és akkor jobban le tudok menni. Mennyi szag van itt. Szeretem ezt a sok szagot.  Végre szimatolhatok. Ez az én világom.  Finom szagok. Friss levegőn lehet jókat szaglászni. Mit csinaltak? Valamit eldobtak.  Ezt vissza hozom. Hátha megint eldobják. Ez jó játék. A kislány dobta el nekem. Ő azt hitte ő választott de inkább én választottam őt. Kedves kislány. Ő akar a gazdim lenni. Fogja a póráz végét. De jó vele lehet futni. Na most érzek valami furcsa szagot. Itt most kakilok. Megdicsértek. Na ugye milyen ügyes kutya vagyok. Köszönöm hogy veletek lehetek. Jól ki fogunk jönni egymással. Jól választottam. Jó családhoz kerültem. Itt vigyáznak rám, adnak enni és jókat fogunk játszani. Jó helyem lesz itt. Cserébe ígérem vigyázok a lakásra. Senkit sem engedek be akit nem szabad beengedni. Ezt is tanulom. Menjünk haza most kiszaglásztam  magam. Aludni szeretnék.  Ez finom amit kaptam amikor haza értünk. Igen jó kutya vagyok. Ti csináljátok a dolgotok én most alszom egyet. Jó éjszakát.   A rút kiskacsa
Éldegélt egy szép kacsa család a tó partján. Mindegyik kis kacsának szép arany tollazata volt. De az egyiknek barna foltos. Még csak a szárnyaikat bontogatták, amikor egymást csúfolták. A foltos kiskacsa ki volt közösitve. Külön halásztak a tóból, külön fürödtek a tóban, külön napoztak a parton, mindent külön csináltak. A foltos kacsa , édesanyja is eltávolodott csemetéjétől, mikor látta testvérei viszonyát. Pacsmag a foltos kacsa,  megunta testvéreit, és útnak tipegett és repült, szerencsét próbálni. Azzal távozott édesanyjától, hogy majd meglássa, belőle is lesz valaki. Ő is talál magának asszonyt, nem is akár milyet. Lesz még szebb családja is mint most testvérei. Anyja nem hitt neki, bár szélnek eresztette, mondván, hamarosan látlak, még a túlpartig se “lubickolsz” el ! Ahogy ezt a mondatot meghallotta, csak még erősebb lett, dühében ott hagyta testvéreit, el sem búcsúzott. Pacsmag lubickolt a vizen, evezett az “Élet tengerén”. Kikötött a “Vad rózsák” szigetén. Sok szép kacsa lánnyal találkozott. Ott is akadt foltos kacsa. Pacsmag megtalálta szerelmét, “Buja szépséghiba” volt a neve. Kettejük szerelme lett Pacsmag értelme. Szép kis család kerekedett szerelmükből. Szerelmük magjából született 2 testvérlány. Laura és Klementina. és olyan csoda szépnek születtek, hogy ők örökölték a “Vad rózsák” szigetének tavának kútját. Melyet csak nemesi kacsa örökölhet. Ők azokká váltak. A sziget kacsa ifjai, megkérték Laura és Klementina kezét. Természetesen nemesi sarj szülöttei, melynek birtokukban állt a sziget zöldellő termő földje. Két szerelem, két áldás, a foltos kacsák hozománya. Ezután, Pacsmag átgondolta honnan jött, honnan indúlt, és hol ért véget az Ő útja. És azt gondolta, “soha többé nem megyek vissza !” Édesanyja hiába várta, késő bánat volt minden évben nyaranta amikor aranytollú kacsáit a tó vizében fürödni látta.!…

és a farsang téma:

Farsang. 
Dorottya napja van. Ma kezdődik a farsang. Úgy döntöttem rendezek egy kis farsangi mulatságot. Küldtem meghívókat. Holnap lesz a farsangi buli nálam. Jelmezbál. Mit vegyek fel? Úgy döntöttem magamat adom, de másképpen. Regi nagymamának öltözőm fel. Kerestem a szekrényben ruhát és kikészítettem. Ma sütök főzök. Egy kis apróságokat készítek. Közben a zenét beprogramozom. Lesz tánc is. Feldíszítem a lakást. Lampion és virágfüzér. Szép lett a lakás. Előkészítettem mindent. Reggel belevágok. Nyolc vendéget hívtam, annyian elférünk. Reggel elkezdtem sütni főzni. Délutánra minden lesz. Farsangi fánkot is sütöttem. Szendvicset készítettem. Pogácsa és sütemények sorakoznak. Csengettek. Ő lordsága érkezett kedves -féleségével. Új vendég majom jött és a gyermeke. Tele lett a lakás jelmezes emberekkel. A tigris is megérkezett. Vidám zene szolt. Táncoltunk és ettünk ittunk. Jo kedv és hangos kacagás töltötte be a lakást. Minden elfogyott. Éjfélre kiürült a lakás. Jó mulatság volt. A tigris nyerte el a jelmez versenyt. Fantasztikus volt a jelmez. Ráadásul igazi tigrisként táncolt. Mindenkit megtáncoltatott. Jó mulatság volt.  Farsangi bál
A régi osztálytársamnak az ötlete, hogy találkozzunk Farsangkor.Egy partit rendezzünk, és farsangnak ünnepén, egy jót mulassunk. Halk keretek között.Nem volt megadva az illem szabály,  ma már 20 év után, csak annyit irtak a levélben, “Aki álarc mögé szeretne bújni, kap rá esélyt, aki csak simán magát adja, azt is elfogadjuk. A felismerés garantált,… Plusz egy kikötés. Üres kézzel ne jöjjön senki. Fánkot, sütit, üditőt, harapnivalót, itókákat hozzatok magatokkal. Az összejövetelre a termet kibérelték a szervezők, viszont estére éhesek és főleg szomjasak lesznek, ezért senki ne jöjjön üres kézzel, és nem utolsó sorban gondoljatok magatokra is. A kapu délután 4-órától lesz nyitva, gyertek be rajta. Záróra nincs meghatározva, időkorlát nincs. Várunk mindenkit szeretettel. “Én nagyon izgultam, hisz régóta nem találkoztam iskolás társaimmal. Vettem pár jól kinéző, tetszetős fánkot a boltban, és hozzá tettem nagymamám nyári kertjéből készült házi lekvárját. Azt gondoltam azt nem lehet elrontani. Farsangkor az a sláger.  a lekvár meg felismerhetetlenül jól elkészült…. Délután 4 órakkor ott is voltam az iskolánk előtt , már gyülekeztek a többiek, senki sem változott, mindenkit felismertem. Álarc ide – vagy oda, “Nyári alma,” “téli ruha, “, a viselkedése mindenkinek megmaradt. Én 4 óra 5 perckor beléptem a kapun, kezemben a harapnivalóval. Én álarc mögé nem bújtam. Önmagamat adtam, hisz én is egy nagy talány vagyok, még ma is. Gondoltam kezdjünk el barkóbázni. Az elmúlt 20 év, és önmagam, még igy is egy nagy titok volt mindenki számára. De ez az iskolapadban is igy volt. Taktikát nem változtatok. Már elmúlt 8 óra. Átbeszélgettük a délutánt, éppen a szallagavató részleteit elevenitettük fel, amikor odalépett hozzám a volt tánc partnerem. Egyből elpirúltam. Zavarba hozott. Emlegette a tánclépéseket, a ruhám forgását, és a tüll kesztyűm anyagát. Éppen beleharaptam a fánkomba, amikor a lekvár rácsordúlt a ruhámra. Teljesen elpirúltam. Ő bocsánatot kért, és próbált segíteni. Előjöttek mind kettőnkből az emlékek. Hisz nem véletlenül választott táncpartnerének. 20 év után mit mondhatnék? Gondoltam magamban. De Ő próbálta menteni a szituációt. És annyit mondott, hogy a táncunk emlékére, kapok tőle egy ” Hambók ” puszit.  Csak a párom féltékeny ne legyen, ne emlitsem. Megállt bennem az ütő. Földbe gyökerezett a lábam. Szerelmes lettem újra, megint ugyanaz az érzés, a  pillanat. Nem mondtam neki, de az éjszakáimat egyedül töltöm. A ruhám foltos maradt, éreztem ez az a pillanat, amikor a farsangi bált elhagyjam. Nevettünk egyszer, nevettünk kétszer, komolyan vettük nemegyszer. 

Nem akarok papagájnak öltözni! – ordította Melinda Péternek, aki már belebújt a saját kacsás jelmezébe, amit 3 hete varratott édesanyjával. Megbeszélték, hogy az Óvárosi Farsangi Mulatság jelmezversenyén páros kategóriában fognak indulni, mint egy madár pár, de Melinda fejében ez jobb ötletnek tűnt, mikor kitalálták.
– Miért öltözzek be 42 évesen egy papagájnak egy bulira, hát ott lesz a főnököm is, az ő főnöke is, változtassunk az ötleten, Péterem, kérlek! -szólt Melinda és kérlelően nézett a kacsának öltözött férjére, akin nehéz volt komolyan vennie ilyen viseletben.
– Rendben cica, akkor tervezzünk újra, van még 1 óránk kitalálni minek öltözzünk, ha egyáltalán be szeretnénk öltözni.- mondta Péter, aki el akarta hagyni a szobát, hogy levegye a jelmezét, de szerencsétlenségére átesett az asztalon, mikor tolatva próbált kijutni az ajtón. 2 újság és egy illatos gyertya landolt a pamutból készült madártollain, amiből néhány lángra is kapott, de ütemes szárnycsapásokkal a padlón Péter kezelte is a helyzetet és elmúlt a vész.
– Ne öltözzünk be. Sőt, ne is menjünk el. Vedd inkább le ezt a jelmezt és tartsuk meg a saját bulinkat a régi kedvenc sorozatunk újranézésével!- szólt Melinda
– De tudod, hogy az én kedvenc sorozatom a közelében sincs a te kedvenc sorozatodnak, ügye cica? Az enyém a kórház a város szélén volt, a tiéd pedig Betty a csúnya lány. Ha nem csináltak időközben egy sorozatot azzal a címmel, hogy Betty a csúnya lány kórházba került a város szélén, akkor itt nem lesz egyetértés. Krimihez mit szólsz?
– Rendben, Columbo-t mindketten szerettük, ha jól emlékszem- mondta Mel
– Utáltam, unom, csak a kutyája tetszik- válaszolt Péter
– Akkor tudod mit, legyen az ünnepi filmmenünk a Casablanca, azt néztük moziban az első randinkon- szólt Mel
– Az se velem volt, babám- nézett dacosan Peter. – Inkább elmegyek égett kacsaként erre a bálra, te meg akkor sorozatozz, este pedig találkozunk, ahhoz mit szólsz?
– Rendicsek, várlak haza Kicsim, táncolj egy jót! Kacsatánc!
– Oké cica, hozok pogácsát, azt tudom, hogy szereted, érkezem majd- és szintén tolatva Péter elhagyta a lakást.

Barcelonában meleg a február. Igaz hogy az esték télbe hajlóan válnak hűvössé, különösen akkor ha fűtés sincs az apartmanban. A képzeletbeli Greta Thunberg hangosan sikít a fülembe, mikor úgy döntök kinyitom a sütőt, és azzal fűtök be. Klímakatasztófa. Délutánra már híre sincs a hidegnek. A La Rambla felé veszem az irányt, és bíztatóan mondogatom magamban „Ez lesz életed bulija Aurora”.  A tengerparton rózsaszín neonflamingók jelzik a koktélbár irányát. Narancsfák és pálmák vezetnek végig az úton, tudom hogy ez nem egy megszokott farsang lesz. Már messziről kiszúrom a hawaii mintás ingeket, ide még jelmez sem kell. Itt önmagam lehetek.

Leave a Reply