A Menedékes “Tízparancsolat” 2012-ből:

1. Minden meg van engedve, ami nincs megtiltva. Először semmit nem tiltunk, először mindent szabad. Aki kapja, marja. Nincsenek tapasztalatot, tényeket megelőző alapszabályok. Amikor valós konfliktus van, akkor döntünk a keretekről, határokról, szabályokról stb… Például a szabadságot, az autonómiát, az önszabályozást, saját ritmus kialakítását bátorítjuk, de nem a mások szabadságát elrontó, korlátozó viselkedést, nem a durvaságot, nem az erőszakot.

2. Amikor valamelyikünk jelen van, vagy olyan helyszínen vagyunk, ami a miénk, vagy mi béreljük, akkor semmilyen illegális tevékenység nem engedélyezett, mert az veszélyeztetné a vállalkozásunk sikerét.

3. Ha velünk dolgozol, ne lépj szexuális kapcsolatba azokkal, akiknek szüksége van ránk. Ez a másik fél kihasználása lenne, és rombolná a közöttünk élő morált, féltékenységhez, irigységhez, mohósághoz vezetne és a szolgálat képtelenségét eredményezné.

4. A legjobb, ha nincsenek titkaink egymás előtt. A magánélet rendben van, a titkolózás nem oké.

5. Csak figyelj a másikra, hallgasd, légy a társaságában és csak akkor segíts, ha erre konkrétan megkérnek. Ne adj tanácsot akkor se, ha kérik. Beszéljétek meg az alternatívákat és hagyd, hogy a másik döntsön. NE SEGÍTS! A SAJÁT életedet éld minden pillanatban. Te NEM vagy felsőbbrendű, csak időlegesen szerencsés.

6. Semmi kényszer, semmi meggyőzés, semmi kritika. Mindezek lehetetlenné teszik, hogy a másik szeretve érezze magát.

7. Ne válj a másik túszává. Figyelj a saját szabadságodra és méltóságodra pont annyira, mint a másikéra.

8. Csináld a dolgaidat, ne a másikra fókuszálj, ne várj arra, hogy a másiknak szüksége legyen rád. Olvass, írj, zenélj, meditálj, jógázz, harcművészkedj, de NE VÁRJ. Nincs semmi, amire várni kéne.

9. Tilos mást a másik háta mögött mondani mint amit a szemébe mondasz! Vigyázz a szóhasználatodra, óvatosan válogasd meg a szavaidat amikor valakivel vagy valakiről beszélgetsz. Mondd, amit gondolsz, és vedd komolyan, amit mondasz.

10. Tartsd be az ígéreteidet. A be nem tartott ígéretek lerombolják a bizalmat.