BEMUTATKOZÁS | MINIMENEDÉK | HÍREINK | EREDETÜNK | TÖRTÉNETEINK | TÍZPARANCSOLAT | ESEMÉNYEK | TÁMOGATÁS/DONATIONS | LINKEK | ELÉRHETŐSÉGEINK

A SOTERIA ALAPÍTVÁNY Menedék Programjának célja otthont, menedéket adni olyan emberek számára, akik zavartak, környezetük számára zavaróak, és akiknek valami oknál fogva nem lehet valódi otthonuk az a hely, ahol élnek.

A Soteria Alapítvány Menedék Programja 2012. júniusában nyitotta meg első házát.

“A félelem, a szégyen, a düh, az irigység és a reményvesztettség hálójából egyedül nagyon nehéz kibogoznia magát az embernek.  Mélyen meg vagyunk győződve arról, hogy amikor szeretettel fordulunk egymás felé, akkor segítjük, támogatjuk, lelkesítjük, nem csak a másik embert, hanem önmagunkat is. Ezért dolgozunk egy tényleges, egy ház, egy hajlék létrehozásán. Fontosnak tartjuk a védett környezetet éppúgy, mint az érzékeny és felkészült szakemberek és önkéntesek részvételét a programban. A Menedék nem kórház, nem gyógyintézet, hanem szeretetteli, barátságos otthon, ahol személyes krízisben lévő emberek, egyszerűen csak zavartalanul létezhetnek.” (Feldmár András)

A Menedékben élő embereket abban és olyan mértékben támogatják a programban dolgozó önkéntesek, vagy a bevont szakemberek, amiben és amilyen mértékben azt a támogatást kérő igényli.

„1974-ben, Londonban láttam először, hogy hogyan lehet emberi módon bánni azokkal, akik valami félelmetes valamivel küszködnek, félnek, és megijesztenek másokat is. R. D. Laing a Philadelphia Association keretein belül hét olyan házat inspirált, ahol zavart és zavaró emberek együtt élhettek, és segítséget kaphattak úgy, ahogy ők akarták, nem úgy, ahogy valaki elképzelte, hogy az nekik jó lenne. Mindig az járt az eszemben, hogy hol szeretnék én lenni, ha valami nagy bajban lennék? Vagy hová vinném a fiamat, lányomat, vagy a feleségemet? Most  teljes meggyőződéssel mondhatom: A Menedékbe!” (Feldmár András)

A Menedék-ház 2014. februárjában anyagi támogatók hiányában kénytelen volt bezárni kapuit.

Az önkéntesek továbbra is közösen dolgoznak egyrészt a ház újbóli elindításán, másrészt krízisben lévő emberek körül kialakított támogató közösségek, „minimenedékek” szervezésén.

„A Menedék tulajdonképpen olyan, mint egy eddig fel nem ismert elemi szükségletünk. Amíg nem létezik a valóságban, sötétben van, mint az önmagunktól megtagadott szeretet.” (Soltész Ágnes)

Köszönet minden támogatónknak, önkéntesünknek, akik segítik a Menedék újjászületését.

Külön köszönet Feldmár Andrásnak, aki a Menedék Programot inspirálta és anyagilag támogatja.

Soltész Ágnes – a Soteria Alapítvány  kuratóriumi elnöke
Email: soltesz.agnes@soteria.hu

Részeg Imola – a Menedék program vezetője
Email: menedeksoteria@gmail.com

Facebook: www.facebook.com/soteriamenedek