Rendben van, hogy karantén,
de senkit se hagyjunk segítség nélkül

Itt tájékozódhatsz a vészhelyzeti intézkedések ideje alatti speciális lehetőségekről. A rövid összefoglaló után, részletekért kattints a linkre.

A XIII. kerületi önkormányzat rendkívüli rendelkezéseiről, segítségnyújtási lehetőségeiről itt tájékozódhatsz
https://www.budapest13.hu

Segítség élelmiszer vásárlásban, gyógyszerek kiváltásában XIII. kerületi lakosok részére

Kerületünk Szociális Szolgáltató Központjának munkatársai a koronavírus járvány időszakában segítséget nyújtanak az egyedülálló idősek számára élelmiszerek vásárlásában, gyógyszerek kiváltásában, csekkek befizetésében.
Ki veheti igénybe a szolgáltatást?
Aki:

 • rendelkezik 13. kerületi bejelentett lakcímmel
 • egyedülálló, és a 70. életévét betöltötte
 • egyedülálló, a 70. életévét még nem töltötte be, de valamilyen krónikus betegségben szenved (a pszichiátriai betegségek ide tartoznak)
 • nyilatkozatban vállalja, hogy a koronavírus járvány időtartama alatt nem hagyja el az otthonát

A vásárlás alapvető élelmiszerekre terjedhet ki, egy ember által gyalogosan vállalható mennyiségben, az igénylőhöz legközelebb eső élelmiszerboltból. Bővebb információ: https://www.budapest13.hu/2020/03/24/segitseg-az-idoseknek/

Étkeztetés, étel kiszállítás

Kerületünkben a Szociális Szolgáltató Központ a járvány időszakában is biztosítja a rászorulók részére a napi egyszeri étkezés lehetőségét. Jelenleg az étkezést kizárólag házhozszállítással lehet igénybevenni. Az étkezés térítési díja jövedelemfüggő, a pontos összegről az igénylés rögzítésekor a Szociális Szolgáltató Központ munkatársa tud információt nyújtani.
Ki igényelheti?
Bárki, aki nyugdíjas, vagy nyugdíjszerű ellátásban részesül (rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, rokkantsági járadék, aktív korúak ellátásai). Az igénybevétel megkönnyítése érdekében jelenleg nem szükséges mindegyik – a jogosultságot igazoló – dokumentummal rendelkezni.
Szükséges bemutatni:

 • jövedelemigazolást (zöld nyugdíjszelvény, vagy ellátásról szóló határozat, melyen összeg szerepel)
 • nyugdíjról, vagy egyéb nyugdíjszerű ellátásról szóló határozatot

Jelenleg nem szükséges, de a járvány elmúltával utólag be kell mutatni egy orvosi javaslatot is.
Bővebb információ:
https://www.budapest13.hu/2020/03/24/segitseg-az-idoseknek/

Telefonos, online pszichológus segítség

A koronavírus időszaka alatt önkéntes pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek segítségét vehetitek igénybe telefonos, vagy online formában.
Fontos, hogy ez nem pszichoterápia és nem egészségügyi ellátás, hanem tanácsadás, ahol kifejezetten a koronavírus járványhoz kapcsolódó problémákban (pl. szorongás a fertőzésveszély miatt, vagy nehezen viseled a bezártságot) tudnak segíteni.
Amennyiben az alapbetegségeddel kapcsolatosan szeretnél konzultálni, továbbra is a kezelőorvosodat keresd meg. Mivel ez a segítségnyújtás nem azonnali, a honlapon találsz egy azonnali segítségre van szükségem feliratot is, erre kattintva a nap 24 órájában hívható telefonos lelki segély telefonszámok érhetőek el.

További információkért és az elérhetőségekért kattints az alábbi hivatkozásra
www.pszi.hu

Könnyített gyógyszerkiváltási szabályok

Papír alapú vény vagy gyógyszerfelírási igazolás esetén továbbra is személyesen vagy megbízott által lehet kiváltani a gyógyszereket.
E-receptet most viszont a “kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a gyógyszertárban a „felhőben lévő”gyógyszer kiadását felírási igazolás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki a beteg TAJ számát közli, és a saját személyazonosító adatait személyi igazolvány vagy útlevél bemutatásával igazolni tudja. A gyógyszer átvevője a gyógyszertárban a kiadási bizonylaton aláírásával hitelesíti, hogy a nyugtán szereplő gyógyszereket átvette.” (nnk.gov.hu)
Lehetőség van tehát arra, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerek felírását személyes kapcsolat nélkül, telefonon kérd háziorvosodtól/kezelőorvosodtól, majd az általa elektronikusan rögzített receptet bárkivel kiváltathasd. Ez esetben ne feledkezz meg róla, hogy a megbízottadnak tudnia kell a TAJ számodat, és legyen nála a saját személyi igazolványa vagy útlevele.

Bővebben: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato

Jogi segítség

A Tasz oldalán a járványügyi helyzettel kapcsolatban felmerülő jogi tudnivalókat gyűjtötték össze
https://tasz.hu/koronavirus

munkajogi kérdések

Áthelyezhet-e munkáltató másik munkakörbe?
Kötelezhet-e otthoni munkavégzésre?
Csökkenthetik-e munkaidőmet?
Mi lesz, ha a munkáltató nem tud munkát adni számomra?

Bővebb információért kattints: https://tasz.hu/koronavirus-munkajog

Változások a közszolgáltatóknál

A járvány miatt szinte valamennyi ügyfélszolgálati irodában szünetel az ügyfélfogadás, azaz személyes ügyintézésre jelenleg nincs lehetőség. Kivétel ez alól a Fővárosi Vízművek, ahol a központi ügyfélfogadási irodában (halaszthatatlan esetekben) van lehetőség személyes ügyintézésre.

A Főtáv Zrt-vel, a Fővárosi Csatornázási Művekkel (FcsM) valamint a Fővárosi Vízművekkel kapcsolatos ügyintézés, bejelentés, információkérés online vagy telefonon keresztül bonyolítható.

Bővebb információt, és a fenti közszolgáltatók elérhetőségeit megtalálod az alábbi linken:
https://koronavirus.budapest.hu/blog/2020/03/23/ugyfelfogadasi-rend

a Nemzeti Közművek (NKM) ügyfélszolgálati irodái is zárva tartanak, személyes ügyintézésre tehát jelenleg itt sincs lehetőség, helyette telefonon és online érhetőek el.
Fontos információ, hogy a járványra tekintettel,az NKM átmenetileg felfüggesztette a kikapcsolásokat a lakossági áram és földgázszolgáltatás területén:
„A NKM azzal is segíteni kívánja az ügyfelek mindennapjait a jelenlegi helyzetben, hogy felfüggeszti a kikapcsolásokat a lakossági áram- és földgázszolgáltatás területén. Az intézkedés visszavonásig marad érvényben.
A kikapcsolás felfüggesztése nem csak a védendő fogyasztókat érinti, hanem azokat a lakossági ügyfeleket is, akiknek 60 napon túli számlatartozása van, de nem vonatkozik azokra, akik már ki vannak kapcsolva.”
Bővebb információ és elérhetőségek (NKM): www.nkmenergia.hu

Elvesztettem a munkám, mit tegyek?

Ha elvesztetted a munkádat, a területileg illetékes foglalkoztatási osztályon álláskeresési járadékot igényelhetsz, amennyiben rendelkezel a jogosultság feltételeivel. A járvány miatt az ellátásra jogosultság feltételei, az ellátás összege és időtartama, valamint a kérelemhez benyújtandó iratok köre nem változott. Módosult viszont az ügyintézés módja, elsősorban a valamennyi kormányhivatalt érintő ügyfélfogadási rend változása miatt.
A személyes ügyintézéshez előzetes, telefonos időpont foglalás szükséges, majd a nyilvántartásbavételt követően az iratok benyújtása elektronikus formában (ügyfélkapun keresztül) vagy postai úton történik.
Ki jogosult az álláskeresési járadékra?
Aki:

 • az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább háromszázhatvan nap jogosultsági idővel rendelkezik
 • nem folytat tanulmányokat oktatási intézmény nappali tagozatán
 • jelenleg munkaviszonyban nem áll
 • és nem jogosult: rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra, rokkantsági járadékra, öregségi nyugdíjra.

Azaz, ha a fentiek közül valamelyik ellátásra jogosult vagy, sajnos álláskeresési járadékot nem igényelhetsz.
Bővebb információ:  http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/15/MUNKP00063

Állás keresés

Amennyiben a jelenlegi helyzetben is szeretnél minél hamarabb munkát találni, interneten számos állásközvetítő cég ajánlatait meg tudod tekinteni.
A profession.hu oldal például kifejezetten a koronavírus járvány kapcsán folyamatosan gyűjti, és naprakészen nyilvántartja az azonnal betölthető, akár alkalmi jellegű munkákat is.
Erről a lehetőségről itt tudsz tájékozódni: https://www.profession.hu/koronavirus-allasok#
További állásközvetítő oldalak:
www.rehabjob.hu (megváltozott munkaképességűek számára)
www.prohuman.hu
www. kellyservices.hu
www.adecco.hu
www.pannonjob.hu
ww.workcenter.hu
A legtöbb állásközvetítő oldalon találsz segítséget önéletrajz és motivációs levél megírásához, valamint hasznos tippeket, tanácsokat a sikeres elhelyezkedéshez.

Álláskeresési járadék igénylése online

Az alábbi linken egy nagyon részletes útmutatót találsz arról, hogyan tudod az álláskeresési járadék iránti igényedet online benyújtani. Nem szükséges hozzá ügyfélkapuval sem rendelkezned, a regisztrációhoz csupán egy működő e-mail címre lesz szükséged. A csatolandó dokumentumokat beszkennelve tudod továbbítani, de ezt helyettesítheted a telefonoddal készített jó minőségű (az
adatok olvashatóak legyenek) fotók csatolásával is.
https://officina.hu/gazdasag/251-munkanelkuli-regisztracio-online

Részletek a hiteltörlesztési moratóriumról

A járvány miatt márciusban életbe lépett hitelmoratórium nem vonatkozik a követeléskezelők által kezelt és a végrehajtás alatt álló ügyekre. Azonban ilyen esetekben is van lehetőség arra, hogy fizetési nehézség miatt megpróbáld átmenetileg csökkenteni az ezzel kapcsolatos anyagi terheidet. Az alábbi linken ezekről a lehetőségekről tudsz tájékozódni:
http://otthonapenzugyekben.hu/hirek-esemenyek/168-amire-nem-vonatkozik-a-moratorium

Kérelem nélkül meghosszabbodnak a lejáró, egészségkárosodáson vagy szociális alapon kapott ellátások

Az egészségkárosodás és/vagy szociális alapon járó rendszeres pénzbeni ellátásokat a veszélyhelyzet ideje alatt nem szüntethetik meg, akkor sem, ha az ellátás ezen időszakban járna le, vagy felülvizsgálata lenne aktuális. “A veszélyhelyzet megszüntetéséig egészségi állapottól, személyiség állapottól vagy fogyatékosságtól függő ellátások felülvizsgálata nem végezhető el, a felülvizsgálathoz irat megküldése nem kérhető, erre hivatkozva az ellátás, kedvezmény vagy mentesség a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap utolsó napjáig nem szüntethető meg. A megváltozott munkaképességű személyek veszélyhelyzet időszaka alatt lejáró rehabilitációs ellátásai is külön kérelem nélkül meghosszabbodnak a veszélyhelyzet megszüntetését követő második hónap utolsó napjáig.” (88/2020. (IV.5.) Korm. rendelet)
Mely ellátásokra vonatkozik ez?

 • rokkantsági ellátás
 • rehabilitációs ellátás
 • időskorúak járadéka
 • egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás (aktív korúak ellátása)
 • gyermekek otthongondozási díja
 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény
 • ápolási díj

forrás: net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2000088.kor

Vannak még sok jó lelkek, akikkel az élet útjain összeakadunk, oh! mely szép azokkal barátságosan kezetfogva keresztülvándorolni az életen…

Kármán József


Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s