Rendben van, hogy karantén,
de senkit se hagyjunk segítség nélkül

A Klubház jelenleg nyitva, a látogatóknak maszkhordási kötelezettségük nincs!

Nyitvatartás hétfőtől péntekig 12:00-18:00

Itt tájékozódhatsz a vészhelyzeti intézkedések ideje alatti speciális lehetőségekről. A rövid összefoglaló után, részletekért kattints a linkre.

A XIII. kerületi önkormányzat rendkívüli rendelkezéseiről, segítségnyújtási lehetőségeiről itt tájékozódhatsz
https://www.budapest13.hu

Tájékozódj a koronavírus elleni oltásról!

A vírus megjelenése óta terjednek álhírek és félinformációk a vakcináról, ezért fontos, hogy próbáljunk hiteles forrásból tájékozódni! Rövid tájékoztatónk végén, megadott linkeken hasznos információkat találsz az oltással kapcsolatban.

Hogyan kapom meg az oltást?
A vakcinainfo.gov.hu oldalon lehetőség van az oltás iránti igényt jelezni, regisztráció formájában, személyes adatok megadásával. A regisztráció csak érvényes e-mail cím megadásával lehetséges.
A 60 év feletti nyugdíjasok levélben is jelezhetik igényüket, az ehhez szükséges űrlapot postai úton fogják megkapni. Aki regisztrál, tájékoztatást kap a vakcinával kapcsolatos információkról, majd az oltás menetéről is. Az oltás ingyenes és önkéntes lesz!

FONTOS! „A regisztráció az igények felmérését és a közvetlen tájékoztatást segíti. Önmagában nem jelenti azt, hogy az illető automatikusan megkapja az oltást…” (vakcinainfo.gov.hu)

További információk az oltásról:
vakcinainfo.gov.hu
telex.hu/koronavirus/2021/01/08/oltas-virus-vakcina-ki-kaphatja

Az NNK honlapján frissítésre került a táppénzösszefoglaló 2020.11.11-én. 

KERESŐKÉPTELENSÉG
Aki COVID-19 vírussal kapcsolatban vagy otthonában, vagy egészségügyi intézményben járványügyi megfigyelés alá kerül, keresőképtelen állományba vehető.
Jogszabályi háttér: egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (a továbbiakban: Ebtv.) 44.§ g) pontja szerint keresőképtelen, akit közegészségügyi okból foglalkozásától eltiltanak és más beosztást nem kap, vagy akit közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítenek, továbbá aki járványügyi, illetőleg állat- egészségügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud és más munkahelyen (munkakörben) átmenetileg sem foglalkoztatható.
KI VESZ KERESŐKÉPTELEN ÁLLOMÁNYBA?
COVID-19 vírussal összefüggésben keresőképtelen állományba vételre ugyanazon orvos jogosult, mint bármilyen más okból.
A hatósági határozatról a hatóság hivatalból értesíti a keresőképtelen állományba vételre jogosult orvost.
A közegészségügyi okból foglalkozástól eltiltás vagy hatósági elkülönítés esetén a keresőképtelenséget az orvos „7”-es kóddal igazolja.
Jogszabályi háttér: 102/1995. (VIII. 25.) Korm. rendelet 11. § (2) bekezdése kimondja, hogy, ha a keresőképtelenség közegészségügyi okból történt hatósági elkülönítés, illetőleg közegészségügyi okból történt foglalkozástól eltiltás vagy járványügyi zárlat miatt áll fenn, az intézkedéseket elrendelő tisztifőorvos értesíti a keresőképtelen állományba vételre jogosult orvost, aki a biztosítottat nyilvántartásba veszi, és keresőképtelenségét igazolja.
MEKKORA A TÁPPÉNZ MÉRTÉKE?
A táppénz mértéke az általános szabályok szerint alakul a „karantén” esetén is; vagyis a táppénz:50%-os mértékű a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt,
60%-os mértékű, ha nem kórházi ellátásról van szó, és a biztosított a folyamatos biztosítási időszaka alatt rendelkezik legalább 730 biztosításban töltött nappal,
50%-os mértékű, ha nem kórházi ellátásról van szó, és a biztosított a folyamatos biztosítási időszaka alatt nem rendelkezik legalább 730 biztosításban töltött nappal.Megjegyzendő még, hogy „7”-es kódos keresőképtelenség esetén betegszabadság nem jár, hanem a keresőképtelenség első napjától táppénz megállapítására és folyósítására kerülhet sor. Továbbá „7”-es kódos keresőképtelenség esetén a foglalkoztatót táppénz-hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli.
„7”-es kóddal a keresőképtelenség igazolására természetesen csak abban az esetben kerülhet sor, ha a „karantén” a hatályos jogszabályok alapján elrendelésre került.
COVID-19 MINT FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉS
Amennyiben a koronavírusos megbetegedés foglalkozási megbetegedésnek minősül, akkor 100%-os táppénz jár (baleseti táppénz). Akkor kerülhet sor baleseti táppénz – 100%-os mértékű megállapítására, ha a biztosított olyan módon fertőződött meg a koronavírussal, hogy az foglalkozási megbetegedésnek minősül; vagyis az a beteg munkavégzése, foglalkozása gyakorlása során alakult ki. Életszerűen ez a koronavírussal fertőzött személyekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók, mentősök, stb. – esetében képzelhető el.
A foglalkozási megbetegedést a 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet szerint az arra hatáskörrel rendelkező szerv kivizsgálja és megállapítja. Ha erre sor került, és az egészségbiztosítási szerv az Ebtv 52. §-a alapján – is döntést hozott a foglalkozási megbetegedés társadalombiztosítási szempontból üzemi balesetként való elismeréséről, akkor nincs relevanciája annak, hogy az őt kezelő orvos milyen kezelést rendel el, vagy, hogy a beteg kórházban vagy az otthonában gyógyul-e. Ezekben az esetekben a keresőképtelenséget az orvos – a foglalkozási megbetegedés elismerése után – „2”-es kóddal igazolja.
TERÜLETI KARANTÉN
Amennyiben az országos tisztifőorvos hatósági határozattal járványügyi zárlatot rendel el, nem csupán konkrét személyekre, hanem akár nagyobb településrészekre (vagy teljes településekre, kerületekre is) kiterjedhet, úgy:
Az Ebtv. 44. § g) alpontja szerint keresőképtelen, aki közegészségügyi okból hatóságilag elkülönítettek, továbbá aki járványügyi zárlat miatt munkahelyén megjelenni nem tud, más munkahelyen, munkakörben átmenetileg sem foglalkoztatható. A zárlatról az országos tisztifőorvos értesíti a keresőképtelen állományba vételi joggal rendelkező orvost, aki ennek figyelembevételével dönt a „7”-es kódos orvosi igazolás kiállításáról. Az Ebtv. vhr. szerint pedig a zárlatot határozattal kell bizonyítani. Ennek alapján a fentebb is írt, Ebtv.-ben foglalt általános szabályok szerint jár a táppénz a járványügyi zárlattal érintett személyekre, ha a biztosítási feltételek fennállnak. 

Telefonos, online pszichológus segítség

A koronavírus időszaka alatt önkéntes pszichológusok és mentálhigiénés szakemberek segítségét vehetitek igénybe telefonos, vagy online formában.
Fontos, hogy ez nem pszichoterápia és nem egészségügyi ellátás, hanem tanácsadás, ahol kifejezetten a koronavírus járványhoz kapcsolódó problémákban (pl. szorongás a fertőzésveszély miatt, vagy nehezen viseled a bezártságot) tudnak segíteni.
Amennyiben az alapbetegségeddel kapcsolatosan szeretnél konzultálni, továbbra is a kezelőorvosodat keresd meg. Mivel ez a segítségnyújtás nem azonnali, a honlapon találsz egy azonnali segítségre van szükségem feliratot is, erre kattintva a nap 24 órájában hívható telefonos lelki segély telefonszámok érhetőek el.

További információkért és az elérhetőségekért kattints az alábbi hivatkozásra
www.pszi.hu

További táppénzzel kapcsolatos kérdés esetén elérhetőségek:
telefonszám: 06 80 277 455 és 06 80 277 456
emailcím: koronavirus@1818.hu

Könnyített gyógyszerkiváltási szabályok

Papír alapú vény vagy gyógyszerfelírási igazolás esetén továbbra is személyesen vagy megbízott által lehet kiváltani a gyógyszereket.
E-receptet most viszont a “kormány által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a gyógyszertárban a „felhőben lévő”gyógyszer kiadását felírási igazolás nélkül is teljesítik azon személy részére, aki a beteg TAJ számát közli, és a saját személyazonosító adatait személyi igazolvány vagy útlevél bemutatásával igazolni tudja. A gyógyszer átvevője a gyógyszertárban a kiadási bizonylaton aláírásával hitelesíti, hogy a nyugtán szereplő gyógyszereket átvette.” (nnk.gov.hu)
Lehetőség van tehát arra, hogy a rendszeresen szedett gyógyszerek felírását személyes kapcsolat nélkül, telefonon kérd háziorvosodtól/kezelőorvosodtól, majd az általa elektronikusan rögzített receptet bárkivel kiváltathasd. Ez esetben ne feledkezz meg róla, hogy a megbízottadnak tudnia kell a TAJ számodat, és legyen nála a saját személyi igazolványa vagy útlevele.

Bővebben: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato

Jogi segítség

A Tasz oldalán a járványügyi helyzettel kapcsolatban felmerülő jogi tudnivalókat gyűjtötték össze
https://tasz.hu/koronavirus

munkajogi kérdések

Áthelyezhet-e munkáltató másik munkakörbe?
Kötelezhet-e otthoni munkavégzésre?
Csökkenthetik-e munkaidőmet?
Mi lesz, ha a munkáltató nem tud munkát adni számomra?

Bővebb információért kattints: https://tasz.hu/koronavirus-munkajog

Változások a közszolgáltatóknál

A járvány miatt szinte valamennyi ügyfélszolgálati irodában szünetel az ügyfélfogadás, azaz személyes ügyintézésre jelenleg nincs lehetőség. Kivétel ez alól a Fővárosi Vízművek, ahol a központi ügyfélfogadási irodában (halaszthatatlan esetekben) van lehetőség személyes ügyintézésre.

A Főtáv Zrt-vel, a Fővárosi Csatornázási Művekkel (FcsM) valamint a Fővárosi Vízművekkel kapcsolatos ügyintézés, bejelentés, információkérés online vagy telefonon keresztül bonyolítható.

Bővebb információt, és a fenti közszolgáltatók elérhetőségeit megtalálod az alábbi linken:
https://koronavirus.budapest.hu/blog/2020/03/23/ugyfelfogadasi-rend

a Nemzeti Közművek (NKM) ügyfélszolgálati irodái is zárva tartanak, személyes ügyintézésre tehát jelenleg itt sincs lehetőség, helyette telefonon és online érhetőek el.
Fontos információ, hogy a járványra tekintettel,az NKM átmenetileg felfüggesztette a kikapcsolásokat a lakossági áram és földgázszolgáltatás területén:
„A NKM azzal is segíteni kívánja az ügyfelek mindennapjait a jelenlegi helyzetben, hogy felfüggeszti a kikapcsolásokat a lakossági áram- és földgázszolgáltatás területén. Az intézkedés visszavonásig marad érvényben.
A kikapcsolás felfüggesztése nem csak a védendő fogyasztókat érinti, hanem azokat a lakossági ügyfeleket is, akiknek 60 napon túli számlatartozása van, de nem vonatkozik azokra, akik már ki vannak kapcsolva.”
Bővebb információ és elérhetőségek (NKM): www.nkmenergia.hu

Elvesztettem a munkám, mit tegyek?

Ha elvesztetted a munkádat, a területileg illetékes foglalkoztatási osztályon álláskeresési járadékot igényelhetsz, amennyiben rendelkezel a jogosultság feltételeivel. A járvány miatt az ellátásra jogosultság feltételei, az ellátás összege és időtartama, valamint a kérelemhez benyújtandó iratok köre nem változott. Módosult viszont az ügyintézés módja, elsősorban a valamennyi kormányhivatalt érintő ügyfélfogadási rend változása miatt.
A személyes ügyintézéshez előzetes, telefonos időpont foglalás szükséges, majd a nyilvántartásbavételt követően az iratok benyújtása elektronikus formában (ügyfélkapun keresztül) vagy postai úton történik.
Ki jogosult az álláskeresési járadékra?
Aki:

 • az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább háromszázhatvan nap jogosultsági idővel rendelkezik
 • nem folytat tanulmányokat oktatási intézmény nappali tagozatán
 • jelenleg munkaviszonyban nem áll
 • és nem jogosult: rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásra, rokkantsági járadékra, öregségi nyugdíjra.

Azaz, ha a fentiek közül valamelyik ellátásra jogosult vagy, sajnos álláskeresési járadékot nem igényelhetsz.
Bővebb információ:  http://kormanyablak.hu/hu/feladatkorok/15/MUNKP00063

Állás keresés

Amennyiben a jelenlegi helyzetben is szeretnél minél hamarabb munkát találni, interneten számos állásközvetítő cég ajánlatait meg tudod tekinteni.
A profession.hu oldal például kifejezetten a koronavírus járvány kapcsán folyamatosan gyűjti, és naprakészen nyilvántartja az azonnal betölthető, akár alkalmi jellegű munkákat is.
Erről a lehetőségről itt tudsz tájékozódni: https://www.profession.hu/koronavirus-allasok#
További állásközvetítő oldalak:
www.rehabjob.hu (megváltozott munkaképességűek számára)
www.prohuman.hu
www. kellyservices.hu
www.adecco.hu
www.pannonjob.hu
ww.workcenter.hu
A legtöbb állásközvetítő oldalon találsz segítséget önéletrajz és motivációs levél megírásához, valamint hasznos tippeket, tanácsokat a sikeres elhelyezkedéshez.

Álláskeresési járadék igénylése online

Az alábbi linken egy nagyon részletes útmutatót találsz arról, hogyan tudod az álláskeresési járadék iránti igényedet online benyújtani. Nem szükséges hozzá ügyfélkapuval sem rendelkezned, a regisztrációhoz csupán egy működő e-mail címre lesz szükséged. A csatolandó dokumentumokat beszkennelve tudod továbbítani, de ezt helyettesítheted a telefonoddal készített jó minőségű (az
adatok olvashatóak legyenek) fotók csatolásával is.
https://officina.hu/gazdasag/251-munkanelkuli-regisztracio-online

Részletek a hiteltörlesztési moratóriumról

A járvány miatt márciusban életbe lépett hitelmoratórium nem vonatkozik a követeléskezelők által kezelt és a végrehajtás alatt álló ügyekre. Azonban ilyen esetekben is van lehetőség arra, hogy fizetési nehézség miatt megpróbáld átmenetileg csökkenteni az ezzel kapcsolatos anyagi terheidet. Az alábbi linken ezekről a lehetőségekről tudsz tájékozódni:
http://otthonapenzugyekben.hu/hirek-esemenyek/168-amire-nem-vonatkozik-a-moratorium

Kérelem nélkül meghosszabbodnak a lejáró, egészségkárosodáson vagy szociális alapon kapott ellátások

Az egészségkárosodás és/vagy szociális alapon járó rendszeres pénzbeni ellátásokat a veszélyhelyzet ideje alatt nem szüntethetik meg, akkor sem, ha az ellátás ezen időszakban járna le, vagy felülvizsgálata lenne aktuális. “A veszélyhelyzet megszüntetéséig egészségi állapottól, személyiség állapottól vagy fogyatékosságtól függő ellátások felülvizsgálata nem végezhető el, a felülvizsgálathoz irat megküldése nem kérhető, erre hivatkozva az ellátás, kedvezmény vagy mentesség a veszélyhelyzet megszűnését követő második hónap utolsó napjáig nem szüntethető meg. A megváltozott munkaképességű személyek veszélyhelyzet időszaka alatt lejáró rehabilitációs ellátásai is külön kérelem nélkül meghosszabbodnak a veszélyhelyzet megszüntetését követő második hónap utolsó napjáig.” (88/2020. (IV.5.) Korm. rendelet)
Mely ellátásokra vonatkozik ez?

 • rokkantsági ellátás
 • rehabilitációs ellátás
 • időskorúak járadéka
 • egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás (aktív korúak ellátása)
 • gyermekek otthongondozási díja
 • rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény
 • ápolási díj

forrás: net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a2000088.kor

A vészhelyzet alatt lejáró okmányok érvényességéről

A Magyar Közlöny 2020. 11.13-án megjelent 246. számában kihirdetésre került “A veszélyhelyzet idején az okmányokra, továbbá az ügyintézésre vonatkozó egyes szabályok megállapításáról” szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelet
Igy veszélyhelyzet ideje alatt a magyar hatóság által kiállított, Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányok a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig érvényes.
Vannak még sok jó lelkek, akikkel az élet útjain összeakadunk, oh! mely szép azokkal barátságosan kezetfogva keresztülvándorolni az életen…

Kármán József


Leave a Reply