A Soteria Alapítvány Matéria Klubházának négynapos nyaralása a Fővárosi Önkormányzat és a Fővárosi Szociális Közalapítvány támogatásával jöhetett létre.

A négynapos táborozás helyszíne Horányban, a Meteor SE hangulatos, ősfás üdülőtelepén volt, a Duna közvetlen közelében. Hétfőn a résztvevők elfoglalták a szállást, majd a közös főzésben mindenki segédkezett. Ezen a napon került sor a karate bemutatóval egybekötött ütőfás edzésre, ahol a meghívott karatecsapat és a kliensek játékos módon fejlesztették mozgáskultúrájukat, koncentrációjukat, reakcióidejüket és kooperációs készségeiket.

A karate edzés ütőfás gyakorlata

A keddi napot kenuval, katamaránnal egy megerőltető, de vidám hangulatú vízitúrával töltöttük. A résztvevők a túra során megtapasztalhatták a csapatmunka és az egymásra hangolódás fontosságát. Útközben a Duna mentén több állomáson kikötve töltődtünk. A túra végállomása horányi táborhelyünk volt, ahol az utazók bográcsozással zárták a napot.

Katamaránnal a Dunán

Szerdán a drámapedagógiai foglalkozás egymás nonverbális kommunikációjának megfigyelésére és utánzására fektetett hangsúlyt, majd ezt követően mese-, valamint élményterápiás foglalkozás segítségével igyekeztünk átvészelni a délelőtti hőséget. Napközben az előző napi túra fáradalmait kipihenve jól megérdemelt strandolással telt a nap a Duna-parton. Az esti, gitárkísérettel támogatott közös éneklést követően a kliensek saját visszajelzéseik alapján ajándékozhatták meg egymást, a táborvezetők pedig a szorgalmasságot, a személyes megnyílást és a közösségért tett munkát jutalmazva további ajándékokat osztottak ki a résztvevők között. Természetesen külön dicséretben részesült terápiás kutyánk, aki a napközbeni állatasszisztált terápiás csoport- és egyéni foglalkozásokon fáradhatatlanul támogatta klienseinket.

A záró napon művészetterápiás foglalkozás keretében a táborozók az elmúlt napokban szerzett élményeket jelenítették meg képeslap formájában. A foglalkozáshoz kreatív írás gyakorlat is társult, amelyben a képeslapokra egymásnak címzett visszajelzéseket, közös emlékeket örökítettek meg a táborozóink. A csapat egy utolsó strandolást és fagyizást követően együtt indult haza a fővárosba.

„Kedves Tréfi kapitány!

Köszönöm, hogy biztonságossá tetted a csónakázást a katamaránnal, és hogy 22 év után láthattam végre újra a szigetspiccet, ahol 22 éve sátoroztam egy vízitúra-csapattal. Köszönöm a kardos bemutatót, a reggeli tornákat és a kedvességedet. Örülök, hogy jól sikerült a gödörben sült hús. Jövőre is jövök.” 

Részlet a vízitúra kormányosának címzett képeslapról

Hozzászólás